Chris Salter

art / design / research / writing

Interactive Installation

Just Noticeable Difference (JND) is a sensory environment for one person at a time lying in total darkness. The installation is based on Gustav Fechner’s concept of the just noticeable difference: the ability to perceptually detect the smallest changes in sensory stimuli. During a set time period, visitors experience an extraordinarily wide range of visual, auditory and tactile sensations that challenge how we perceive the smallest degrees of change in sensory stimuli over different levels of intensities. Just Noticeable Difference explores the gaps in seeing, hearing and feeling, the fluctuation of noise and order and the play between sensation and sense making directly taking place at the level of bodily experience.

Locations

Muffathalle, Muffatwerk
Munich, Germany
June 2013

Lille 3000, Tri Postal de Fives
Lille, France
November 2012

Exhibition Emergencias, Art & Arquitecture Programme of Guimarães 2012 European Capital of Culture.
Guimarães, Portugal
June-September 2012
http://emergencias2012.net/en/

CTM.12 Exhibition
Kunsterlhaus Bethanien
Berlin, Germany
February 2012
CTM12

TransLife 2011
National Art Museum of China
Beijing, China
July-August 2011
http://mediartchina.org

Elektra 12 (2011)
Usine C
Montreal, Canada
May 2011

Mois Multi 12
Recto Verso/Meduse
Quebec City, Quebec, Canada
http://mmrectoverso.org

MetaMorf 2010
Biennale for Art and Technology
Trondelag Senter for Samtidskunst
Trondheim, Norway
October-November 2010
teks.no

TodaysArt 2010
The Hague, Netherlands
September 21-22, 2010
todays art.nl

ISEA 2010
PACT Zollverein
Essen, Germany
August 2010
pactzollverein.de

EMPAC (Curtis R.Priem Experimental Media and Performing Arts Center)
Rensselaer Polytechnic Institute
Troy, New York
February 2010 (World Premiere)

Materials

MDF structure, Computer, 12 channel Russound amplifier,12 Clark Synthesis Vibrotactile Actuators, LEDs, Perspex, Custom hardware and software

Collaborators

Just Noticeable Difference (JND): An installation by Chris Salter in collaboration with Marije Baalman and Harry Smoak

Concept/Direction: Chris Salter
Sound Design: Marije Baalman/Chris Salter
Sensing/Programming: Marije Baalman
Light: Harry Smoak
Production Management/Artistic Assistance: Brett Bergmann and Matthieu Tremblay
Installation Construction: Jan Ohl (Holzwerkstatt, Berlin), Duncan Swain and Justine Chibuk (Montréal)
Technical Direction (Europe): Thomas Spier, Marije Baalman, Bram Giebels

Funded with support from the Social Sciences and Humanities Research
Council of Canada (SSHRC) and the Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ).